< p>

Er is een reden dat we de nummer 1 leverancier van parttime CFO's zijn

Bel ons op (035) 3333 555

Blog Cashflow: de rode draad in het leven van de CFO

Cashflow: de rode draad in het leven van de CFO

Het meest voorkomende probleemstuk van de ondernemer

Er zijn bijna geen uitzonderingen. Cashflow is het ‘populairste’ probleemstuk op het financiële vlak van de MKB-ondernemer, als we CFO Leon Steenbrink mogen geloven. “Daar ligt vaak de prioriteit voor ons als financieel directeur. Want veel bedrijven gaan aan cashflow ten onder.” Het is dan ook precies de reden waarom veel organisaties de handen ineenslaan met een externe financieel directeur.

“Hoe ga ik mezelf presenteren bij de bank om die financiering rond te krijgen voor al mijn wilde plannen voor die nieuwe fabriekshal?”, “Hoe ga ik al het vakantiegeld in mei in één keer uitbetalen?”, het zijn allemaal vragen die circuleren rondom het grootste hoofdpijndossier van de ondernemer: de cashflow, aldus Leon Steenbrink, die als parttime CFO betrokken is bij diverse MKB-ondernemingen. De doorgewinterde financiële duizendpoot is al meer dan dertig jaar ervaren op het gebied van boekhouding, administratie en bedrijfsstrategie.

Te laat in de wedstrijd

Leon spreekt naar verluidt ook veel ‘collega’s’ die er hetzelfde over denken. “Daar zit bijna geen uitzondering tussen…”, legt Leon uit. Cashflow is niet alleen een gecompliceerd element. Het definieert bovendien het belang van een CFO. Want het probleem van complicaties rondom het betalingsverkeer vraagt niet alleen om een kritische blik op de uitgaven, maar stippen ook de noodzaak aan om een creatieve en strategische aanpak voor de toekomst te bewerkstelligen. En dat vormt nu precies de crux in de werkzaamheden van een CFO. “Helaas komen veel ondernemers pas aankloppen bij een financieel directeur, als het probleem met cashflow al prominent op tafel ligt. Dan word je dus eigenlijk te laat in de sessie erbij geroepen. Te laat in de ‘wedstrijd’, zogezegd. Terwijl er ook op voorhand een hoop ellende kan worden bespaard wanneer de juiste beslissingen tijdig worden genomen.”

Voorbeeld: vakantiegeld

Indien de ondernemer wel bijtijds de hulp van een externe CFO inschakelt, kunnen er tactische beslissingen worden gemaakt om het schip zo nodig ‘bij te sturen’. Leon noemt als voorbeeld een case waarbij hij de ondernemer adviseerde op een andere manier te kijken naar een bekend fenomeen voor de entrepreneur met medewerkers, het vakantiegeld. “Een kostenpost die traditioneel in mei wordt uitgekeerd. Maar dat hoeft niet altijd. Ik vroeg de ondernemer waarom hij daar eigenlijk voor koos. Zijn werknemers waren overwegend van jonge leeftijd, en waren derhalve niet gebonden aan specifieke vakantieperiodes in verband met het schooljaar van kinderen. De ondernemer in kwestie kon er ook voor kiezen om het bedrag niet jaarlijks, maar maandelijks over te maken. Zijn werknemers hadden dan alsnog de keuze om het bedrag maandelijks apart te houden, en de ondernemer kampte niet in mei ineens met een probleem van een grote bulk extra kosten. Een relatief simpele, en toch praktische oplossing. Maar dat kan natuurlijk ook niet altijd. Per casus verschilt het dan ook op welke manier je hierop kunt inspelen. Het vergt maatwerk om op een slimme manier om te gaan met inkomsten en uitgaves.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fd-heart

Doe een gratis financiële health check

Reserveer nu
fd-stars

Bepaal in 9 minuten de score van uw financiële afdeling.

Doe de F Score
fd-speech

Heb je een brandende financiële vraag? Vraag het nu aan een van de beste CFO's van het land.

Vraag het aan de CFO
fd-money

Reserveer een 30 minuten financiële doorbraak sessie

Reserveer nu